2011. június 15., szerda

Mocskos szex, avagy a Nagy Szóvadászat

A blog fő témája az, hogy miként járhat együtt úgy egy pár, hogy az a legbiztosabb úton elvezesse őket a házasságban való kiteljesedésre, amit Isten álmodott meg nekünk. Hogy a két ember is egy lehessen életreszólóan, nemcsak a testük. Régóta zavar az, hogy ezt mint "tiszta" együtt járást említem. Tudom, hogy ez a "szakterminus" rá, de csak zavar egy kicsit. Nem az, hogy a tisztaságról a Domestos vagy a takarítás jut a legtöbb ember eszébe, hanem a tiszta szó ellentettje. Piszkos, tisztátalan, mocskos...
Márpedig a szex két egymást szerető ember között a maga helyén és idejében nem lehet mocskos. Nem annak teremtette Isten. (Nem beszélek most az erőszakról, a pornóról, az más tészta. Az tényleg mocskos...) Két egymást szerető ember között lehet a szex elhamarkodott, meg nem értett, idő előtti, több kárt mint hasznot okozó stb., de semmiképpen nem mocskos, tisztátalan.

Írom a blogot, reményeim szerint sok emberhez eljut majd. Olyanokhoz is, akik nem így készültek. Talán bánják, talán nem. Az ő döntésük volt, az idő őket igazolja. Vagy nem. Talán úgy gondolják, hogy a gyerekeiknek beszélnek erről az útról, amivel csak nyerni lehet. Vagy nem beszélnek erről. De nem, és nem akarom, hogy egy pillanatra is úgy érezzék, hogy ezzel a szóval bármilyen ítéletet is mondok róluk. Hogy az ő szerelmük volt nem "tiszta", vagy hogy rosszul csinálták, vagy hogy bárki elítéli őket, vagy hogy valamit jóvátehetetlenül elrontottak (lásd az üdvözlő szöveget jobbra fent!!!) A lehető legtávolabb állok ettől. Nem záporoznak a kövek. Egyszerűen csak nem találok másik szót rá, ami kifejezi ennek az együtt járásnak a lényegét, de nem mond ítéletet arról, aki nem ezt az utat választja. Mi jogom lenne elítélni bárkit is?

Régóta dilemmázok ezen, de most érett meg bennem ez a bejegyzés. Egymástól függetlenül két, hozzám közel álló ember is megfogalmazta, hogy ez az együtt járás tényleg egy biztos gyümölcsöt hozóm küzdelmes, de biztos út, csak a "tiszta" szóval vannak gondjaik. Mert félő, hogy valaki ítéletnek veszi...

De akkor mit mondjunk helyette?

- testi kapcsolat nélküli együtt járás? - nem, mert a kapcsolat fejlettségétől függően van érintkezés, annyi, amennyivel ki tudják fejezni egymás iránt érzett szerelmüket, megállva a személyes határuknál...

- keresztény együtt járás? - nem, mert nem minden keresztény abszolválta ezt a fajta közelítést a párkapcsolathoz, és nemcsak keresztények "profitálhatnak" az áldásaiból (úgyismint egymás megismerése, kommunikáció kialakítása, önnevelés stb.), hiszen hittől függetlenül mindenki ember, érzelmekkel, értelemmel, hormonrendszerrel... A férjem nem keresztény emberként vallotta együtt járásunk elején, hogy a tiszta készület az, amit helyesnek tart.

- ???? együtt járás? megfontolt együtt járás? személyiség-központú együtt járás? helyes együtt járás? ????? biztos út blog szerinti együtt járás ?

Értitek a problémámat. Segítsetek egy jobb szót keresni. Ha pedig nem találunk, akkor háromszor húzzuk alá, hogy a tiszta szó ebben a kontextusban nem a piszkos, mocskos szó ellentéte!!!


3 megjegyzés:

  1. Örülök ennek a bejegyzésnek. Erős lelki gátakat lehet belenevelni az emberbe, ha mocskosságról beszélünk. Pl. "ne nyúlkálj oda, mert koszos lesz a kezed, juj, fujj!". Nyilván ennek a fajta nevelésnek van egy olyan előnye, hogy az illető nem folytat majd önkielégítést, mert mocskosnak, piszkosnak - tisztátalannak! - érzi, csak nem lelki, hanem testi értelemben.

    Vagy ha a szeretkezést tényleg egy taszító, piszkos dolognak tudjuk be, az is káros, ahogy írtad. Azt hiszem, az Egyház ezzel a terminussal az "az a biztos, ha minnél riasztóbban fogalmazunk"-taktikát vetette be, hiszen az érzéki vágyaktól való függőségnél nagyobb lelki rabság aligha van (talán csak a drogfüggés). Jó újra átgondolni, újrafogalmazni ezt a dolgot. Örülök, hogy itt (is) megtörtént!

    VálaszTörlés
  2. A lényeg kimaradt. Mit javaslok?

    Az én befutóm: biztos úton (együtt)járás. Szerintem ez a könyv- (és így már blogcím) fejezi ki a legjobban a dolgot. Úgy is lehet boldognak lenni, ha valaki nem így éli a kapcsolatát, de ez a biztos útja az egésznek.

    A "tiszta" párok csak ennyit mondanának: "xy-nal a biztos úton járunk". Benne van a járás is, meg a módja is.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nincs gond a "tiszta" kifejezéssel, mivel a lélek állapotára utal. A bűn beszennyezi a lelket -> házasság előtti szexuális aktus bűn(paráznaság) -> aki nem így tesz, az tiszta lélekkel készül a házasságra. Az Egyház nem ítélkezik, amikor nevén nevezi a bűnt, csak kimondja az igazságot. És teszi ezt irgalommal, buzdítva a megtérésre és az újrakezdésre.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...