2011. június 1., szerda

Szakíts, ha bírsz, főleg, ha tudsz! (4)


Apró személyes élmény, mielőtt folytatnám az okok felsorolását. A tegnapi bejegyzés hajnalban született. Futtában említettem a férjemnek, hogy miről írok, mindezt a reggeli rohanás közben. Gyerekek óvodába, felnőttek munkahelyre... Nem összecserélendő, bár szívesen játszanék egy napot át felelősség nélkül : ) Nem soroltam fel a 7 okot, csak a témát mondtam. Azt mondta, hogy hirtelen két ok jut eszébe: (1) ha nincs elköteleződés, mert akkor házasság sincs és (2) ha nincs a pár között jó kommunikáció, akkor megette a fene az egészet. Így legyen ötösöm!

(Folyt. innen)
3. Ha túlzott felfordulást okoz az életedben/túl nagy áldozatot követel.
A kérdés egyszerű: túllépve a szerelem okozta kábulaton, az érzéseken, próbáld meg, amennyire lehet, objektíven nézni
  • az életed egésze jobb vagy rosszabb lett?
  • Úgy érzed, kiteljesedsz a kapcsolatban, tered van a fejlődésre vagy túl sok mindent kellett feladnod?
  • Ami felé most a kapcsolat halad, az vár egész életedben. Feldob ez a gondolat?
  • Egy házasság két egyenrangú fél kapcsolata, mindkettejük egyformán fontos. Mások a feladatok, a hivatások, de egyik sem értékesebb a másiknál. Milyenek az érzéseid ezzel kapcsolatban?
  • Erőt ad a kapcsolatod az élet többi területén való helytállásra, vagy a kapcsolatodra kell átcsoportosítanod energiákat?
  • Mennyire fontos a párodnak az, ami neked fontos? Nyitott arra, képes áldozatot hozni azért, ami neked fontos?
  • Úgy érzed, hogy kárára van a hitednek a kapcsolat, vagy segíti? (Ez az egyik legfontosabb kérdés!!!)
Tagadhatatlan, hogy vannak nehézségek minden házasságban, de mindent egybevéve jobbá kell, hogy tegye az életedet, nem rosszabbá. Egyszerűbbé, nem bonyolultabbá. Erőt adóvá, nem erőt elszívóvá. Boldogabbá, nem boldogtalanabbá. Isten erre hívott meg, ezt álmodta meg nekünk. Nem hiszek abban, hogy valaki boldogtalan házasságra van hívva. Vagy túl sok kompromisszumra, túl sok áldozatra, amivel nincs tiszta szívből kibékülve az egyik fél.

Az ember úgy válhat igazán boldoggá egy házasságban, ha a másik boldogságára törekszik. De ez akkor és csak akkor, működik (de akkor igazán!), ha mindketten erre törekednek. Ha úgy érzed/látod/tapasztalod, hogy ez a törekvés határozottan egyirányú (pl. tőled felé), akkor ülj le és gondolkodj, hogy jó ember mellett vagy-e.


2 megjegyzés:

  1. Szia Edit!
    Ismered Pál Ferenc: függőségtől az intimitásig című könyvét?
    http://bookline.hu/product/product/home!execute.action?id=97712&type=22&_v=Pal_Ferenc_A_fuggosegtol_az_intimitasig_Vagy_elmeny_kapcsolat

    VálaszTörlés
  2. Még nem olvastam, de akkor ez lesz a következő elem a hihetetlen hosszú olvasmány-listámon. Köszönöm. A könyvajánló mellé küldenél egy kis plusz időt is, amikor kényelmesen hátradőlve olvashatom. Lehetőleg napközben : )

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...