2011. április 9., szombat

Nagy fába vágtuk a fejszénket

asdfg
Mi, akik tisztán igyekeztünk készülni a házasságra (például itt, a Káposztásmegyeri Szentháromság Plébánián), és X év távlatában látjuk a gyümölcseit, szívesen osztjuk meg a tapasztaltainkat, hogy segíthessünk a fiataloknak jó, hosszú távon a javukra váló döntést hozni. Tudjuk, és tapasztaljuk, hogy a házasságra tisztán készülő párok házassága -statisztikailag igazolva is - nagyságrendekkel tartósabb, boldogabb, mint az átlag.
Mivel legtöbbször a templomi közösség berkein belül mesélünk róla a fiatalabb hittanosoknak, megvan egy bizonyos befogadó közeg, egy nyitottság a témára. A közösségben felnőtt gyerekek, fiatalok látják egymás családjainak életét, hallanak a tiszta készületről, hogy úgy mondjam, a talaj elő van készítve a téma befogadására. Nincsenek illúzióink, a gyermekeinket, fiataljainkat körbevevő világ is ugyancsak szerepet vállal annak a bizonyos talajnak az előkészítésében, de csak könnyebb a lelkünkről, magánéletünkről, bizonyos határon belül a saját szexualitásunkról beszélni ilyen fiataloknak, mint egy ilyen közeg nélkül felnőtteknek.

S hol a fejsze és a fa?

Ma kb. 80 egynéhány, 15 és 19 év körüli fiatal jött el a templomunkba (feláldozván a szombatjuk felét), hogy a házasságra való tiszta, szexmentes készület értelméről halljanak. (Tisztelet érte nekik!) A bevetni való talaj - akárhogy is nézzük - sokféle volt. Hívő/nem hívő / nyitott/kevésbé nyitott/"tapasztalt"/"tapasztalni vágyó"/" tapasztalni a maga idejében vágyó" stb. fiatal jött lelkesen és kevésbé lelkesen. (Ez utóbbi határozott túlsúlyban volt a dolog kötelező jellege miatt : ) Mivel "alsóbb" korosztálybeli diákokat tanítok a munkahelyemen, a 9.-10.-es évfolyamon tanuló diákokkal voltam.
Sokszor, sok fórumon beszéltünk már a házasságra való készületeinkről, nem okozott problémát (jól volt előkészítve a talaj).

Na, ez nem az a szituáció volt.
Egyáltalán nem volt könnyű kiállni.

Egyáltalán nem volt könnyű kiállni, és beszélni ennyire személyes dolgokról ismertlen embereknek. Főleg, ha azt látjuk valaki tekintetében, vagy éppen a viselkedésében kifejezve, hogy ő aztán pont mindenhol lenne, csak itt nem, mondhatunk akármit, az úgyis hülyeség, mit akarjuk mi "itt osztani az észt" arról, hogy várjon még min. 6-7-8 évet a szexszel.
Emberileg nehéz. Rossz kint állni, készen arra, hogy a szívedből mondj valami fontosat, látván, hogy nem kapod meg a kellő és illő figyelmet.

De mégis nagyon megérte.

Jó volt megtapasztalni, ahogy fiatalok lassan megnyílnak, és el merik mondani, ami a szívükön van, mernek kérdezni, és figyelnek egymásra. A kötelező élcelődések, viccelődések, idétlenségek, ami nélkül nem diák a diák (ezt tanárként mondom!!!), természetesen végigkísérték. Ezzel együtt ritka értelmes társaság volt, akikkel öröm volt beszélgetni. (Ezenkívül még háromszor lesz alkalmunk rá :)
S hogy mi volt a téma?
Kiscsoportban beszélgettünk témákról (pl. 1. Mitől jó és boldog a házasság? 2. Mitől rossz a házasság? 3. Mit tanít a liberális világ a szexről?), néztünk statisztikát a család helyzetéről, beszélgettünk a szerelem pszichológiájáról, kémiájáról stb.

Csak a legfontosabbakat emelem ki az első kérdésre adott hihetetlen jó válaszokból: egymás igazi megismerése (nem elsősorban testi értelemben, hanem jó-rossz tulajdonságok, hibák, erősségek, életcélok...), egymás hibáinak elfogadása, és a jó kommunikáció (mindenről, minden mélységben)

S hogyan valósíthatjuk ezt meg? A 3 ÉRETT-séggel!

Érett személyiség: Felelősségvállalás, önállóság, önkritika, önuralom, alkalmazkodó, együttérző és megbocsátó képesség, a másik nem ismerete, elköteleződésre való képesség, önzetlenség, önismeret, kommunikációra nyitott...

Érett életkor:  a házassághoz és a szexualitáshoz a személyiség érésétől függően általában az alsó korhatár nőknél 19-22, férfiaknál: 23-25; 

Érett kapcsolat: 2 érett személy kellően megismerte egymást, és tudatosan építik a kapcsolatukat, ahol az elköteleződés mértéket követi a testi kapcsolat (ha a szex dominál a kapcsolatban, a kommunikáció háttérbe szorul, a megismerést akadályozza, a szex helye a házasságban van)

Még házit is adtunk : ) Vegyük észre a környezetünkben a pozitívat, dícsérjünk másokat.

Folyt.köv. : )



2 megjegyzés:

  1. Elvileg ez egyszeri alkalom volt egy bizonyos iskola diákjainak, nem terveztünk folytatást. Országos szintű továbbképzéseket (papok, pedagógusok, hitoktatók stb.részére )tart a témában Tomka atya, de ezt a bizonyos iskolai projektet csak azért vállalta, mert mi, néhány fiatal házas teljes egészében fölvállaltuk. (Olyan sok a felkérés, határon túlról is, hogy csak a legnagyobbakra tud igent mondani.) A blogot azért írjuk, hogy bárki számára hozzáférhető legyen a téma, lehessen kérdezni, ennél messzebbre nem terveztünk. Bár nem hiszem, hogy ne lehetne megoldani néha, hogy ha elég jelentkező lenne (önszervezés!!!), hogy egy délután pár órát beszélgessünk az érdeklődő fiatalokkal. Addig is bármit kérdezhettek, akár célzottan a blogon tanúságtevőktől is, és igyekszünk mindenre válaszolni.
    Örömmel segítünk, hogy megtaláld az utadat : )

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...