2011. április 25., hétfő

Fiatalok kérdései (4) avagy a Szerelem hormonális háttere (9)

Úgy tűnik, a szerelem hormonjairól nem lehet eleget beszélni... Főleg a PEA izgatja a fiatalok fantáziáját. Lássuk tehát a következő kérdéseket:

Lehet szintetikusan PEÁ-t előállítani?
Igen, úgy hívják "amfetamin". Ha beveszed, az agy jutalmazási központjában megemeli a dopaminszintet, boldogságot és eufóriát okoz, lenyomja a szerotonint, az ember hozzászokik, és rendszeres löketre van szüksége, hogy ezt fent tartsa. Ugye ezek a PEA tulajdonságai?

Ha olyan szerelemi bájitalra gondolsz, amit ha beadsz valakinek, hogy xy-ba szeressen bele, akkor a válasz, "nem". Mesékben, filmekben, rajzfilmekben létezik, sok fordulatot eredményez, ha "rosszul sül el", de valóságban -tudomásom szerint - nincs ilyen.

Létezik olyan, hogy valakiben nincs PEA? Mármint hogy valaki nem lehet szerelmes?
Egészséges emberben van PEA.

Az, hogy egy fiatal tizenegynéhány évesen még nem élte át a szerelmet, esetleg nem tudja elképzelni, hogy őt bárki is megszeretheti, az nem mérvadó. Az nem azt jelenti, hogy ő a világon az egyetlen olyan ember, akiben nincs PEA. Ez csak annyit jelent, hogy még nem találkozott a nagy Ő-vel.
Türelem : )

A PEA minden embernél 18 hónapig hat?
A 18 hónap egy átlag. Az esetek többségében kb. eddig termelődik, de egyéni szervezet válogatja, hogy meddig engedi az agyat a PEA instabil állapotában maradni. Pár hónap ide-oda előfordul természetesen. Lehet két év is. Egyéni különbségek vannak! Ebben a 18 hónapban benne van az is, aki csak rövid ideig érzi, de benne vannak azok is, akik a be nem teljesült plátói szerelem miatt 4-5 évig is "szenvedhetnek" tőle. Ennél hosszabb idejű PEA-termelődésre azonban a kutatók még nem találtak példát.

Mi van a plátói szerelemmel?
Hamarosan külön ennek a biokémiájáról ír egy bejegyzést a doktornő.


Folyt.köv.

Mások kérdéseire is szívesen válaszolunk.
biztosutblog@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...