2010. szeptember 16., csütörtök

A szerelem hormonális háttere (1)



Sokáig hittek abban az emberek, hogy a természettudományok fejlődésével, új tudományos ismeretek szerzésével a vallás mint olyan szép lassan elveszti létjogosultságát, megszűnik, nem lesz rá szükség. A Szent Tudomány mindenre választ ad majd.
Hát arra még bőven várhatunk. (Zárójelben teszem hozzá, hogy a legnagyobb tudósok határozottan nagy aránya nemcsak hogy nem ateista volt, hanem pont a Szent Tudomány eredményeit vizsgálva erősödött meg bennük a meggyőződés, hogy Istennek márpedig léteznie kell.) Egyre több és több tudományos tényt fedeznek fel a kutatók arról a világról, benne az emberről is, amit a Teremtő végtelenen kreativitással megalkotott. Hihetetlen, mennyit és milyen gyorsan fejlődik például az orvostudomány is. Ma már tudományos orvosi cikkekben olvashatunk arról, pontosan milyen összetett és bonyolult hormonális és neurológiai kölcsönhatások érzékeny egyensúlya áll ez egyik legfelkavaróbb, az ember életét leginkább befolyásoló érzelmi vihar mögött, amit közismert szóval szerelemnek neveznek…
Az egyház ajánlása szerint a hosszú, tartós, boldog házasság alapja az, ha a kapcsolat elején a pár megtartóztatja magát testileg, és előtérbe helyezi a szellemi és lelki kapcsolat kialakítását, a kommunikáció fejlesztését a testi örömök kiélésével szemben. Ajánlotta ezt 2000 éves tapasztalata alapján.
Később a pszichológia tudományának felfedezései is igazolni látszottak ezeket az elveket, majd a társadalomtudománynak is el kellett ismernie, hogy a házasságra tisztán készülő, keresztény házasságok döntő többsége statisztikailag is tartósabb és boldogabb az átlagnál.
A pszichológia és szociológia mögé most felsorakozhat az orvostudomány is, hiszen az emberi hormonrendszerről a legrangosabb orvosi szaklapokban publikált legfrissebb cikkek is alátámasztani látszanak, hogy értelmes és logikus az egyház ajánlása a szexualitással kapcsolatban. Ezt szeretnénk az elkövetkezendőkben bemutatni röviden és közérthetően a blogon.
Erről a témáról bővebben Tomka Ferenc atya Biztos út című könyvében is olvashattok, ott a teljesség kedvéért a témával foglalkozó tudományos szakirodalom is felsorolásra került. A témát közérthető módon egy 5 gyermekes orvostanhallgató, Dr. Gloviczki Eszter dolgozta fel, a vele készült interjú a Képmás magazin 2009. júniusi számában is olvasható.

Mélyebben érdeklődőknek:

Ádám Veronika (szerk.): Orvosi biokémia. Medicina, Budapest, 2001.

Bartz J.A, Hollander E: Oxytocin and experimental therapeutics in autism spectrum disorders. Prog Brain Res. 2008; 170; 451-62.

Crenshaw Theresa L.: The Alchemy of Love and Lust, New York 1996

Fisher, H : The Nature of Romantic Love. The Journal of NIH Research 6/4,59-64. Reprinted in Annual Editions: Physical Anthropology, Spring 1995

Fonyó Attila: Az orvosi élettan tankönyve. Medicina, Budapest, 1999.

Gyires Klára, Fürst Zsuzsa (szerk.): Farmakológia. Medicina, Budapest, 2007.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...