2011. május 2., hétfő

Együttélés vagy házasság? (2)

Szóval, együttélés vagy házasság? Már most úgy tűnik, hogy egy maratoni poszt helyett sorozat lesz, annyira összetett és sokrétű a kérdés. Remélem, a végére kiderül, melyik mellett teszem le a voksomat : ) Első lépésként nekiálltam elvégezni a házi feladatomat. A neten keresgéltem, hogy ki mit ajánl, érveket kerestem pro-kontra. Nem túl sok, tényleg használható oldalt találtam a témában. Inkább fórumokon lehetett utánanézni. Ha beírjuk a keresőbe a fenti poszt címét, ez az első találat: (forrás: csaladinet.hu)

Néhány ok, miért köss házasságot:

 • Te példát mutathatsz ismerőseidnek; igenis jó lehet a házasság.
 • Soha nem kell egyedül lenned.
 • Mindenki láthatja, hogy Ti komolyan gondoltátok.
 • Ha már az esküvőre is hajlandó a párod, teljesen biztos lehetsz a szerelmében.
 • Egy napra Te lehetsz a legszebb.

 • Néhány ok, miért ne köss házasságot:

 • Mindenen osztoznod kell a pároddal.
 • Minden nap meghallgathatod a kérdést; mikor lesz már végre baba?
 • Előbb utóbb jönnek a gyerekek, és nem lesz egyetlen szabad perced sem

 • Hihetetlen meggyőző érvek!

  Ahogy mondtam, rengeteg fórumnak is ez a témája, megunhatatlan. Végigolvasni az összes fórum összes hozzászólását mission impossible. Az egyikbe beleolvastam, ott találtam egy gyöngyszemet: "Én mindenképpen a házasság mellett teszem le a voksomat! Ha én szívtam, szívjon más is!"

  A házassággal, kapcsolatokkal kapcsolatos statisztika által felvázolt kép sem túl rózsás: egyre csökken a házasságkötések száma, míg a válásoké nem, a megkötött házasságok fele (!) felbomlik (pedig senki nem úgy kezdi, hogy a másik 5o%-ba fog esni), az összes elkezdett (legalábbb az egyik fél által komolynak gondolt) "világi" kapcsolat harmada(!) marad csak meg. Mintha azt mondanánk, minden 10-ből 3-nak sikerül. Mintha azt mondanánk, hogy ezen a függőhídon 10 emberből 3-nak sikerül átjutnia a szakadék felett.
  Amikor a hatvanas években "kitört" a szexuális forradalom, majd amikor Magyarországba beengedte a Párt a hetvenes években, akkor az a közfelfogás terjedt, hogy majd a házasságokat is tartósabbá fogja tenni a "tapasztalat", a szabadság, az ha a fiatalokat felszabadítják végre az egyházi elnyomás alól. Az eredmény nem igazolta a feltevést... Még most is ezt nyögik a kapcsolatból kapcsolatba bukdácsoló, sebeket szerző fiatalok.

  Megpróbálom összegyűjteni a fontosabb okokat, miért választják sokan ma az együttélést a házasság helyett. A legfontosabb okok közül ez lehet az egyik: már elkötelezték magukat egymás mellett, de nem házasodnak össze, mert nem hisznek a házasságban, mottó: "az csak egy darab papír." Látván a házasságok statisztikájának alakulását, nem csoda, hogy egyre kevésbé tűnik vonzónak a házasság gondolatata. Esetleg az egzisztencia megteremtése, már gyermekek vállalása után mégis összeházasodnak, mert már "illik", jó buli a lagzi, vagy már mindenki ezt kérdezgeti.  Egyik ismerősömnek már gyönyörű gyermekei vannak, párjával régóta együtt élnek, boldogok. Szóba került köztünk a házasság kérdése egy beszélgetés során. Elmondta ekkor ,hogy sok, korábban boldogan együtt élő párt ismert, akik azután mentek szét, hogy összeházasodtak. Elképzelni nem tudja, mivel robbantotta szét őket a papír, de ő inkább nem kockáztatja a biztos kapcsolatát.  Vannak, akik házasságra készülnek, de praktikus okok miatt összeköltöznek már az esküvő előtt.

  Mások azért választják az együttélést, mert bár hosszú távú tervek felmerülnek, nem merik vállalni rögtön az elköteleződést, biztosítékot akarnak arra, hogy működik-e a dolog egymás között, meg szeretnék tudni, össze illenek-e. (Próbaházasság?) Mottó: "lakva ismeri meg az ember a másaikat". Ha nem sikerül a próba, akkor szakítanak, és keresnek tovább. Elvégre a házasság kezdete (lagzi) és a vége (válás) a lakáshitelt leszámítva a legköltségesebb dolog az életben. Miért ne spórolhatnák meg, ha úgysem működ
  ne a dolog.

  Arra is van példa, hogy két ember azért költözik össze, mert - bár hosszú távú céljaik együtt nincs az összeköltözéskor - jobb kettesben, mint egyedül, és addig maradnak együtt, amíg mindkettejük számára élvezetes, konfliktus mentes a dolog.

  Kihagytam valamit?  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...