2011. június 16., csütörtök

A "tiszta"-ságról

A tegnapi bejegyzésemben azt kerestem, hogy a "tisztaság" helyett találhatnánk-e egy olyan szót, ami kifejezi az utat, amit ajánlunk, anélkül, hogy - akaratunkon kívül - megbántanánk vagy elítélnénk bárkit. Tettem ezt azért, hogy kihúzzam az esetleges tüskéket, amit azok érezhetnek, akik nem így készültek. Maga a szó nekem amúgy személyesen rendkívül pozitív értelmű (ezek jutnak eszembe róla: fényes, folt nélküli, fehér, pozitív...), "belenőttem" a használatába, nem volt gondom vele. Aki személyesen ismer, az tudja, hogy mindig úgy igyekszem kommunikálni élőszóban is, hogy ne bántsam meg a másikat a legkisebb mértékben sem. Ez vezette az ujjaimat tegnap, és vállalom is, amit írtam. Viszont így, hogy kiírtam magamból tegnap ezeket a gondolataimat, nyugodtabb lelkiismerettel merem használni a szót újra. Mert jó szó...

Mit is jelent tehát keresztény értelemben az erkölcsi tisztaság? Ha ennek a lényegét sikerül megértenünk, akkor a tiszta együtt járás, vagy a tisztaság megélése a házasságban ebből majd könnyen megfogalmazhatóvá válik. A mai világban kissé összekeveredett a fogalom, fontos tisztáznunk, miben is áll. Nem egyenlő azzal, hogy nincs szex (=testi egyesülés) a házasság előtt, egyébként mindent szabad. Más, és sokkal több.

Nagyon tömören megfogalmazva az a "tiszta" ember, aki felismerte életében Isten szép tervét a szexualitással kapcsolatban, és ennek megfelelően él.

Miben áll Isten szép terve? A szexualitást ajándékul adta nekünk, mely segítségével a két nem ajándékká válhat egymás számára. A kölcsönös önátadásban, a házasságban valamiképpen a Szentháromság ajándékozó szeretetét élik meg, s ebben találják meg önmagukat, boldogságukat. A maga helyén és idején, két egymásnak egy életre elkötelezett ember esetében az egyesülésükön ott van Isten áldása. Szeretet és szó szerint élet fakadhat belőle. És ez gyönyörű...

A tisztaság alapvetően maga ez az érett, emberi látás, látásmód. Ez teszi széppé nemiségünket, szexuális ösztöneinket; emberivé teszi életünket, kapcsolatainkat. Általa széppé válik, és helyére kerül az egész világ: megvalósul az, amit a Szentírás mond: "A tisztának minden tiszta" (Tit 1, 15) Ezt a tiszta látásmódot veszítettük el anno egy alma miatt. Amiatt, amit az alma szimbolizál: a bűn megrontotta a látásunkat, megsebezte tisztaságunkat. Ádám és Éva előtte is mezítelenek voltak, de nem érezték tisztátalannak ezt, csak utána "nyílt meg" a szemük, utána hajlott csak rosszra a lelkük. Ezért támadnak ma is "tisztátalan" gondolataink a másik nem testét látva. A tisztaság szó egyik jelentése tehát a "paráznaság" ellentéte. Arra hív, hogy Isten eredeti terve szerint lássuk tisztának azt, ami tiszta, és űzzük el magunktól azokat a kísértéseket amelyek tisztátalan gondolkozásra, látásra indítanak bennünket. (BÚ 94.o.) Az újszövetségben azokat nevezik tisztáknak, akikért Jézus meghalt (bűn stornózva), és akik átadták neki az életüket, s ez áthatja mindennapjaikat, meghatározza, miként tekintenek a világra, embertársaikra.

A tisztaságba beletartozik az, hogy nem vesszük ki a szexualitást a maga kontextusából, nem mazsolázzuk ki belőle a nemi örömöt, hogy kielégítsük a magunk vágyát, vagy épp átmenetileg feloldjuk a magányunkat a másik rovására. Igen, durván hangzik, hogy a másik rovására, hiszen nem így éli meg a másik abban a pillanatban, hogy hú, de rossz, hogy most éppen "kihasznál" engem a párom. Használjon csak : ) De ha nincs meg az elköteleződés, a kölcsönös szeretet, ha csak két test egyesül, és nincs mögötte lélek, ha testközpontú, nem személyiség-, lélekközpontú, akkor csak - bocsánat a durva kifejezésért - páros önkielégítés esete forog fenn. Nem erre lett alkotva a szex. A lángoló szerelemről álmodozó fiatal tizenévesek az utóbbiról álmodoznak, és az előzőt kapják meg, ha nem a maga helyén és idején van benne részük.

Mennyire más szinten van az a bizonyos egyesülés, ha az elköteleződés és szeretet biztonságában, Isten áldásával történik meg (ez az igazi kerete, kontextusa), s nem zakatolnak mélyen a ki nem mondott félelmek, hogy vajon elhagy-e majd, elkapok-e valamit, lesz-e gyerek ebből, igazán engem szeret-e, vagy csak a testem kell neki... Nincs lelkiismeret furdalás, aggodalom, félelem, elvárások, bizonytalanság. Csak a gyönyörű egymásnak adottság Isten terve szerint.

"Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent. (Mt 5,8)"









1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ez a bejegyzés. Így kerek az egész. Csodálatra méltó,jó szándék vezérelte az előző bejegyzést, de a választ talán most megadta. Nem a tisztaság szót kell elvetnünk, hanem megtanítani a világot, hogy helyesen értelmezze... megszerettetni a tisztaságot.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...