2011. június 14., kedd

Hogyan neveljük tisztaságra gyermekeinket?


Hogyan tud a szülő gyermekeinek segíteni a tisztaság megőrzésében, a felelős párválasztásban?

"Árva gyerekekkel foglalkozom, de családokban is élnek olyanok, akik nem kapnak elég figyelmet, törődést. Látom, ha egy gyermek nem kap elég szeretetet, tiszteletet, jóságot, akkor elkezdi ringatni magát. Ha nem dédelgetik és ringatják, nem simogatják, akkor simogatja ő magát. Elkezdi az ujját szopni, örömöt akar szerzeni magának. Csavargatja a háját. Ha az ember nem kap tiszta forrásból vizet, nekifekszik a pocsolyának, mert nem akar szomjan halni.

ISten adta csodálatos vágy, hogy gyöngédségre áhítozunk, és gyöngédséget akarunk adni. Ezt az éhséget ki kell elégíteni, mert ha nem elégítjük ki, akkor tönkretehet minket. Arra születtünk, hogy szeretetet adjunk és kapjunk. Az ember vágyik arra, hogy szeressék, hogy elfogadják, hogy hozzábújjanak, nemcsak szavakkal, hanem fizikailag is értékeljék. Ha ezt a tiszta elfogadást, szeretetet nem kapja meg a fiatal a családban, ott ahol él, normális körülmények között, akkor a diszkóban összefekszik valakivel, csak azért, hogy végre elfogadják, és gyöngédséget kapjon.

Abban látom a szülők egyik fontos feladatát, hogy a gyerekeiket nem csak aranyos babakorukban, hanem a nehéz, sokszor tüskés kamaszkorukban is szeressék.

Segíték abban, hogy minél több tiszta örömforrást fedezzenek fel a családban, az életben, például a sportban, aigaz barátságokban, a jó zene, a közös kirándulások által. Segítsék gyereküket, hogy megismerjék és megtapasztalják a gyengédség, a törődés, a szeretet ezer formáját, amelyek feltöltik, megerősítik, hogy ne a testi kapcsolat legyen a boldogság majd' egyetlen lehetősége.

A fiatalnak meg kell tanulnia lemondania valamiről egy nagyobb jó érdekében, meg kell tanulnia vágyakozni, a vágyakat türelmesen hordozni, és ezt már kisgyerekkorban el kell kezdeni - ezért nem kell a nyávogó, hisztiző gyermek minden kérésé teljesíteni.

A tiltott gyümölcs mindig csábító, ezért a tiltás nem lehet a nevelés egyetlen módja. A hűséges szülők példája, a rendszeres, mély, vidám, őszinte beszélgetések megerősítik a gyermekeket akkor is, ha látszólag oda sem figyelnek."

(Böjte Csaba: Iránytű a végtelenhez 127.o.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...