2011. június 29., szerda

Szex mint szükséglet ?

Amikor a tisztaság fogalmáról írtam, sokat forgattam a Biztos út könyv erről szóló részét. A könyvben olvasható egyik ezzel kapcsolatos kérdést és a választ kimásolom ide, mert a papokról, szerzetesekről írt rész a végén (amit dőlt betűvel szedtem) adta a gondolatot az előző bejegyzéshez.

Kérdés: A tisztaság mást jelent különböző életkorokban, élethelyzetekben?
Válasz: Bizonyos értelemben mindenki számára ugyanazt is jelenti: felismerjük, és tudomásul vesszük saját nemiségünket és szexuális adottságainkat, és az életkorunknak és élethelyzeteknek megfelelően, az ajándékozó szeretet céljaira használjuk fel azt. Az ember akkor találja meg boldogságát, ha ajándékul tudja adni magát. Ez vonatkozik egész emberségünkre, személyiségünkre, és a nemiségre és szexualitásra is, amelyek emberi valónk lényegi elemei.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a tisztaság és a szexualitás minden életkorban mást jelent; és mást jelent egyes élethelyzetekben is. Más feladatot jelent a serdülő, a jegyes, a házas vagy a pap számára. Hogy ki-ki saját életkorában, helyzetében és saját nemi adottságaival haladjon az ajándékozó szeretet útján, és keresse mi Isten terve róla, élete jelen pillanatában. A serdülők feladata, hogy felismerjék most ébredező szexualitásukban Isten szép tervét.

Isten a papokat és szerzeteseket is férfinek vagy nőnek teremtette. Az ő tisztaságuknak is van egy sajátos jelentése: teljes férfi vagy női valójukban (nemi adottságaikkal együtt és azt is felhasználva) adják át magukat Istennek: és embertársaik szolgálatára. (BÚ 62.o.)


Az előző bejegyzés kapcsán érkezett egy nagyon jó, jogos és fontos megjegyzés. A szexualitás szót használtam, miközben a szex szóra gondoltam. A szexualitás ugyanúgy szükséglet, mint az étel vagy az ital. A szex, mint aktus, nem szükséglet. (Visszamenőleg javítottam a szexualitást szexre, hogy ne maradjon hiba.) S hogy mivel jelent többet a szexualitás mint a szex, ahhoz idézem Nyikoláj mondatait. Ennél világosabban és tömörebben nehéz lenne megfogalmazni:

1. A szexualitás sokkal többet jelent, mint szexuális aktust. A szexualitás, a nemiség megélését jelenti, ami folyamatosan jelen van az életünkben, és megmutatkozik a gesztusainkban, viselkedésünkben, hanghordozásunkban is. Férfiként vagy nőként máshogy viszonyulok egy férfihez vagy nőhöz, mégcsak hozzá sem kell érnem. Ebben az értelemben a szexualitás ugyanígy szükséglet, mint az étel vagy az ital.

2. A szerzetesek nem a szexualitásukról mondanak le, hanem arról, hogy azt házasságban éljék meg. Ők a szexualitásukat egy szublimált formában, egy egész közösség javára élik meg. Egyébként szerzetesnek nem is vesznek fel olyan embert, aki szervileg vagy pszichésen sérült a szexualitásában. Nekik éppúgy szükségük van a szexualitásukra, mint bárki másnak, ez az ember ugyanolyan természetes meghatározottsága, mint az, hogy a testének szüksége van táplálékra, mozgásra stb.

Köszönöm a segítséget, Nyikoláj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...