2011. július 8., péntek

A második tisztaság (4) - Feri atya levele a lelki kommunikáció fontosságáról

Korábban érkezett a blogra a levél, amelyben valaki tanácsért fordult hozzánk. A kérésére a levelet nem idézem, csak összefoglalom a lényegét: párjával már az esküvőre készülnek (fél év múlva lesz), már együtt élnek, de hiányolta a kapcsolatukból a lelki kommunikációt, a tartalmas beszélgetéseket. Úgy gondolta, hogy ha tisztán élték volna a kapcsolatukat, akkor nem itt tartanának. Tanácsot kért, hogy van-e értelme illetve lehet-e ilyen közel az esküvőhöz visszalépni tiszta együtt járásba, s ha igen, hogyan lehet ezt elmondani egy nagyon racionális partnernek. Feri atya maga válaszolt röviden neki, a levelét közzétesszük. Minden ilyen gondolattal foglalkozó Olvasó odaértheti a saját nevét.

Kedves Laura*!

A házasság előtt is lehet újrakezdeni a tisztaságot. Ennek két értelme van. A keresztény értelme, hogy szeretnék ezzel is felkészülni a házasság szentségére - hogy a szentség ne csak egy forma legyen, hanem szívünk jobban megnyíljon Isten kegyelmének.
Az újrakezdett tisztaságnak van egy nagyon értelmes formája is, amely nagyon alaposan el van magyarázva a könyvben:
Ha az ember együtt él, lecsökken az ítélőképessége - és belilul... Ennek jele, amelyről írsz, hogy a lelki kommunikációt Te sem tartod elegendőnek köztetek.
Erre kellene felhasználni a tisztaság újrakezdését. Mert a házasság jövője a közös lelki életen, a lelki kommunikáción múlik. Ha ez nem elég erős most, akkor általában csökkenni szokott, és 5-10-15 év múlva meg tud halni...
Tartókodjatok egymástól - és valahányszor ez egy testi hiányt jelent (ezt mond meg jegyesednek is), az figyelmeztessen arra, hogy most ehelyett a szeretetnek egy másik formáját akarjuk élni - más módon akarunk örömöt szerezni a másiknak. Egyébknént főleg a férfiakra veszélyes, hogy szépen kielégítik magukat szerelmükön - de igazán nem adnak neki. Az a férfi, aki le tud mondani a testi örömről a lelki ajándékozás érdekében, az jól építi házasságát. Aki nem tud lemondani erről - az kockáztatja, hogy a házasságában is a szex legyen a fontosabb.

És az erre való igény idővel csökken (vagy más iránt ébred fel)...

A kapcsolat abbahagyásának célja tehát
1) mélyebb Istennel élés, a szentségre készülés
2) a köztetek levő még nagyon növelhető kommunikáció növelése.

Legyen alkalom arra, hogy a lelketekről kommunikáljatok - imádkozzatok is közösen, de nem csak ez, hanem beszélgessetek olyanokról, mint amiről a könyv minden fejezetének végén van ajánlat...

Szeretettel Tomka Feri atya


* A nevet megváltoztattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...