2011. július 31., vasárnap

Lelkek találkozása

Esküvő és esküvő között ég és föld lehet a különbség.

Minden (nem kényszer-) esküvő gyönyörű a maga nemében, és nagyon sokat jelent, fontos a házasulandóknak. Ebből vagy abból az okból. Nem is lehet másként. Nincs jobb, vagy rosszabb esküvő. Értékesebb, kevésbé értékes valamilyen szempontból. Legfeljebb más.

Rengeteg okot felsorolhatunk, hogy miért is házasodik össze két ember. Régen a fő ok a vagyon-egyesítés, a rangszerzés volt, a szégyen elkerülése, ha "megesett" a lány. A személyes érzelmekkel a kutya nem törődött legtöbbször. Ma a szerelmen kívül prózaibb okok is vannak: jön a baba, régóta együtt élnek, már illene, elvárás, legyen egy nagy buli, kedvezőbb hitelelbírálás, a kapcsolat felrázása stb. Van igazság abban, hogy mennél kevésbé jelentős az esküvő ténye maga, annál fontosabbá válnak a részletek. Az ezernyi apró részlet kidolgozásában, csillogásában, aminek kiszolgálására egy egész iparág született, sokszor elveszik a lényeg: két ember igenje egymásra, a közös életre. A megálmodott esküvő minden részlete klappolhat, mégis hiányozhat belőle a lélek, megmaradhat esemény-szinten, amire jó visszaemlékezni. Vagy keserédesen a házasságok felében - a válási statisztikák szerint.

Tegnap részese lehettem egy volt tanítványom esküvőjének. Szó szerint lélek-emelő volt látni két fiatalt, akik Istenbe és egymásba vetett bizalommal mondtak igent egymásra. Hosszú utat jártak be, tisztán készültek, és szó szerint egy szív-egy lélekként álltak ott. Érezni lehetett. A fiatal atya, aki összeadta őket, több mint 15 éve ismerte a vőlegényt, közeli barát volt. Együtt ment el csütörtökön a pár és az atya, hogy lelkileg is fel tudjanak készülni a csodára. Amikor családos kirándulásra megyünk a közösséggel, mindig misézünk, összehordott kövekből építve oltárt, mezei virágokkal díszítve, s a szabad ég alatt adunk hálát Isten gondviselő jóságáért. Tudom, milyen érzés. Talán -ronda szóval- ezért voltam "irigy", ahogy elképzeltem, amint a fiatal pap egy rét közepén csak nekik celebrál egy misét, bensőségesen, lélek-emelően... Igazi, személyre szabott lelkigyakorlat, ami a lényeget helyezi a pár szívére... Ilyen felkészülés után nem veszhet el a csoda a megannyi részlet, rohanás, izgalom közepette.

Mennyire jó lehetett elszökni az esküvő megannyi, nem annyira fontos részlete elől, hogy az ami fontos, ne vesszen el a csokorrendelés, a frizura, az osztogatni való pogácsa, a ruha, lagzi, a kit-hova-ültessek-hogy-ne-legyen-dráma stb. közepette. Tegye a fel a kezét, akinek semmi konfliktusa, oka az idegeskedésre nem volt az esküvő-szervezés közben, és nem volt az utolsó napokban, órákban kapkodás, rohanás, utolsó részletek után futás. Aki nem érezte csak egyszer is, hogy de jó lenne megszökni, legalább egy kis időre... Nincs kézerdő : )

Vitázhatunk napestig a tiszta házasságra való készület értelméről, nehezen lehetne meggyőzni a kételkedőket, akik számára felfoghatatlan, miről is szól igazán a tiszta készület. Akik nem tudnak tovább látni annál, hogy két egészséges fiatal évekig tartó önkéntes, felesleges önmegtartóztatást kényszerít magára. Próbálhatnánk megértetni, hogy mit jelent az, hogy így készülve összeérhet két lélek. Hogy miért fontos, mit ad. Már a fogalom is felfoghatatlannak tűnik.

Egy példa többet ér ezer szónál. Ez az esküvő élő példa volt számomra arra, hogy hová juthat el két fiatal, ha Istenre alapozva készülnek egy közös életre, engedve, hogy a két lélek a két test előtt válhasson eggyé. Hogy aztán úgy élhessék át a test gyönyörű eggyé-válását, szeretetben, biztonságban, ahogyan azt Isten egy boldog és ajándékozó pillanatában megálmodta nekünk. Ennél nem kevesebbet...

A blogunk erről az esküvőről szól... Hogy mennél többen átélhessék ezt...

Esküvő és esküvő között ég és föld lehet a különbség. Szó szerint.

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ez a bejegyzés. Még így, távolból, olvasni is lélekemelő volt! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Szívemből szólt ez a bejegyzés! Ha már odaadtam magam a másiknak, sőt, ha össze is költöztünk...Mi az esküvő? Egy buli.

    Viszont mi, akik tisztán készülünk, életünk egyik legszebb és legfontosabb napját várjuk. Azt a napot, amitől fogva már egy test és egy lélek lehetek azzal, akit a Földön a legjobban szeretek!

    Örökké hálás leszek Istennek, hogy megajándékozott a tiszta készület kincsével. Gyönyörű dolog, nem pedig felesleges szenvedés.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...