2011. július 17., vasárnap

Könyvajánló (6)

Egy szívemhez közelálló nagymama hívta fel rá a figyelmemet, aki a tizenéves unokájának keresett a témához kapcsolódó könyvet. Miklya Luzsányi Mónika Titkoskönyve az, amit a figyelmetekbe ajánlok. Ha, Kedves Olvasó, tizenéves kamasz vagy, akkor azért. Ha már közelebb a húszhoz, akkor is találhatsz benne aktuális dolgot. Ha szülő vagy, akkor azért, mert van esetleg kamasz gyermeked, vagy előbb-utóbb lesz (ezt veheted fenyegetésnek!!!!) és a gyermekeink kamaszkorára nem lehet elég korán elkezdeni a felkészülést. A hat és fél éves lányom ma zokogva rohant be a szobába és vetette le az ágyra magát nagy fájdalmában, mert nem úgy sikerült befonnom a haját, ahogy azt ő elképzelte. Felrémlett előttem, hogy nem utoljára láttam talán ilyet... Szóval, jó volt olvasni, hogy mivel is küzdenek most és mindörökké a kamaszok. Egy család (Gica 12-13 éves lány, Gabó 17 éves fiú, Franci 19 éves lány) életén keresztül mutatja be, mivel néznek szembe a fiatalok három életkorban.

Itt a hivatalos ajánló:

"Vajon mi lehet a legfontosabb kérdés egy olyan családban, ahol három tizenéves éli hétköznapjait?
A válasz természetes: a SZERELEM.
A szerelemről szól tehát ez a felvilágosító és szépirodalmat ötvöző kisregény, a szerelem szépségeiről és veszélyeiről, s mindazokról a fontos dolgokról, melyek e témában a tizenéveseket érdeklik. A fordulatos cselekménybe ágyazott ismeretterjesztő szakaszok az emberi létet, s benne a partnerkapcsolatot is, mint Isten ajándékát vizsgálják, jó modelleket, megoldási lehetőségeket nyújtva a fiataloknak a mai világban lépten-nyomon jelentkező csapdahelyzetek megoldásához. S mindezt drámaian sűrített, érdekfeszítő írói nyelven, mely életközelbe hozza a fiatalok problémáit."

140 oldal, könnyed, de nagyon egyszerű szavakkal komoly mélységeket felcsillantó keresztyén könyv. Témák, amelyet érint: nővé válás, önismeret, társkapcsolat, szerelem, szex, önkielégítés kérdései, szülő-gyermek és tanár-diák viszony, korszellem, kilátástalanság, szenvedélybetegségek... A "keresztény vonal" határozott, de nem tolakodó, ha mondhatok ilyet. Nem hívő fiatal kezébe is merném adni.


Részlet a könyvből:

"Hogy Norbival csoporttársak voltak, tegnap még örömmel vegyes izgalommal töltötte el, de mára keserűséggé és fájdalommá változott. Naponta találkozniuk kellett, naponta a szemébe kellett néznie, hallania a hangját, a megjegyzéseit a szemináriumokon, amit sokszor nem igazán a tanárnak szóltak, hanem neki.[...]
- Az ösztönök elnyomása komplexusokat, lelki görcsöket okoz - szónokolt Norbi, s a tanár lelkesen bólogatott.
Franci előtt eltűnt Norbi, a terem, a tanár és a csoporttársai. Norbit látta, s saját magát, ahogy a parkban a padon csókolóznak, aztán maga sem tudja, hogyan, felkerültek Norbi albérleti szobájába, ahol furcsa módon nem volt otthon Kristóf, a fiú szobatársa.
Egyre jobban belemelegedtek a csókolózásba, az arcuk kipirult, a levegő kezdett kevésnek bizonyulni. Norbi keze vándorolt Franci testén, és ez jó volt a lánynak, nagyon jó.
"Nem szabad..." - visszhangzott mégis agyában a tiltás, míg ölelkeztek ott az ágyon, végigfutott benne ezer érv, amit anyáéktól hallott, hogy miért is kell várni a szexualitással a házasságig.
-Nemi betegség, nem kívánt terhesség, abortusz...- mondta ekkor anya - ezek ellen talán lehet védekezni. De a lelked... az törik össze, ha hamarább kezded el, mint ahogy azt szabad. A szexualitás csodálatos dolog. Két ember tökéletes harmóniája kell, hogy legyen. Testi, lelki, és szellemi harmónia. De ehhez védelem kell, biztonság, s ha ez nincs meg, összetörik, örökre elveszhet benned valami, ami ezt a harmóniát megteremtheti...
Harmónia és biztonság...-visszhangzottak Franciban anyja szavai. - Félek, mint a kutya, hogy mi lesz ebből, Norbi meg észre sem veszi, csak nyomul. Hol van itt a harmónia, hol van a biztonság?[...]
-Ne hülyéskedj -hajolt hozzá közelebb a fiú, -látod, hogy teljesen kivagyok, megőrülök érted. Ha szeretsz, megteszed. Így végre kiteljesedhet a kapcsolatunk[...]
-Ha most nem tartja tiszteletben az érzéseidet, mi lesz akkor később? -kérdezte emlékeiben anya, és Franci rádöbbent, mennyire igaza volt. Hamarabb kellett volna nemet mondania, de nem tette, mert jó volt Norbival lennie, új volt, és ismeretlen érzés, vonzó és kábító egyszerre... (79.0.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...