2011. december 13., kedd

Egy evezős lelki hétvége gondolatai


A TSZM egyik tagja tavaly tartott előadást a tisztaságról egy evezős lelki hétvégén. Maga az apropó nagyon tetszik: az ember test és lélek egysége. Mennyire jó már mind a kettőre egyszerre gondot figyelni. Most a szerző engedélyével közzéteszem az előadás vázlatát. Találhattok benne nektek szóló gondolatokat.

A tisztaság értéke:

- Keresztény hitünk alapvető értéke, sőt a világ többi vallásai, is e szerint tanítanak. A Bibliában egyedül Pál 1kor. 7.9 levelében található: „De ha nem tartóztatják meg magukat, éljenek házasságban, mert jobb házasságban élni, mint vágytól égni.” Ebből is következik, hogy abban a korban nem volt kérdés, hogy valaki házasságon belül, vagy előtte él nemi életet. Magától értetődött, hogy csak a házasságban.

- Alapvető érték, de senkitől nem kényszeríthető ki, mindenkinek magának kell rájönnie – Isten segítségével – hogy neki mit jelent.

- megőrzi a hűséget, alapot ad neki, ha együtt jár vele a kölcsönös szeretet, elfogadás. → Ha nem muszájból van, hanem mi érezzük, hogy fontos nekünk, nem azért mert ez az elvárás!

- Tiszteled párodat annyira, hogy nem nézed tárgynak, mert házasságon kívül, ez akarva-akaratlanul, de megtörténik, mert teljes elköteleződés nélkül jön létre a nemi kapcsolat.

Értelme:

- A testi, és lelki teljes elköteleződés, csak a házasságban mondatik ki, ezért nem előzheti meg a nemi kapcsolat a házasságot.

- Nem kívánt terhességtől nem kell tartani. Ha házasságban kezdünk neki a nemi életnek e görcs nem lesz jelen. Ha csak a gyerek miatt házasodunk össze, valódi elköteleződés nélkül, váláshoz vezethet, mikor 1-2 éves a gyerek (a szerelem elmúlta, és a gyerekvállalással együtt felmerülő problémák, szerepkonfliktusok miatt). Gyakori az ilyen válások száma.

- Nem kergetem magam hazugságokba, hogy megmagyarázom, miért van szükségem a szexre házasság előtt.

- Jobban fog tisztelni a kedvesem, ha látja, hogy tudok várni. Már, ha ez neki is fontos. De ha mégsem lenne fontos, utólag rájöhet értelmére, és tisztelni fog.

- Jobban megtanulom a gyengédség, az odafigyelés, a szeretet kifejezésének különböző formáit.

- Több idő, energia marad Istenre, imára, feltéve, ha az nem az ösztönökkel folytatott harcra megy el (Isten nélküli viaskodás).

Nehézségei:

- Nehéz uralkodni a bennünk alapvetően jelenlévő ösztönökön, vágyakon, nemi irányultságokon.
- Nehéz, de nem lehetetlen. Addig úgy sem tehetsz mást, míg nem találtad meg a megfelelő embert. A küzdelem erőssé tehet.

- A szexualitás az ember természetes része, így az elfojtás, ami az ösztönökön való uralkodás velejárója (legalábbis nálam még) annak visszacsapását eredményezheti.
- Lehet, de ha nem tagadjuk le, hogy teljesen padlón vagyunk szexuálisan épp, akkor őszinteségünk önmagunkhoz, lecsendesítheti háborgó vágyainkat (Márai: „a test csak az őszinteséget bírja”). Magyarán nem tagadjuk le, hogy vannak vágyaink, késztetéseink, hanem bevalljuk magunknak őket.

- Ha az összlakosságot nézzük, kevés ember van, aki vár. Sőt sokszor keresztény testvéreinknek is el kell magyarázni, miért jó várni. Kisebbségben vagyunk a közfelfogással szemben, ezért sokszor egy kezdő keresztény is úgy indul neki a hitéletnek, hogy szinte tanulnia kell a tisztaság értelméről.
- Attól a probléma nem szűnik meg, csak a tisztaság megtartása a megoldás. Nem mindig az a helyes, amit többség annak tart. Erről több témában órákat lehetne beszélni (társadalomkritikák). Több tényezős folyamat volt a tisztaság eltűnése a közgondolkodásból:
- túl merev vallásos nevelés, csak a hagyományokra összpontosítva (Playboy alapítója)
- Szekularizáció térhódítása a különböző szellemi áramlatok térnyerése által (avangárd, posztmodernizmus, kommunizmus stb., jóléti államok – anyagi javakhoz való korlátlan hozzájutás háttérbe szorítja a szellemi érdeklődést).

- Elszakítva érezhetem magam szerelmemtől, eltávolíthat tőle, ha köztünk lévő akadálynak élem meg, nem építő dolognak.
- A hozzáállásomon múlik, minek élem meg. Még ha úgy is érzem, ha tudom miért küzdök, az értelmet adhat neki.

- Ahelyett, hogy életünk más, fontosabb részeivel foglalkoznánk (pl. tanulás, szakmai fejlődés stb.) vágyainkkal folytatott küzdelemre megy el az idő, és energia.
- Fontos az időbeosztás, időkeretek előre meghatározása…
- Beleeshetünk abba a hibába, hogy „csak” pettingelünk, így nőhet a feszültség a beteljesületlenség miatt. Több kéne, de nem tehetjük meg, sőt lelkifurdalásunk is lehet.
- Fontos a közvetlen kommunikáció a két fél között! Tisztázni a határokat, hogy (külső körülmények, testi kontaktus stb.), megbeszélni, kinek mi fontos, kinek hol a határ, ahol még meg tudnak állni- ehhez kell igazodni. A fiúnak leginkább a lányhoz kell megértőbbnek lennie. Varga Péter: „Észnél lenni csak a körülmények megválasztásában lehet.”

Kérdések:

1. Mit jelent számodra a tisztaság a párkapcsolatban?
2. Eredendően is úgy érezted, ez az utad (ha ez), vagy utólag hallottál róla valamilyen utalást, tanítást?
3. Mennyire befolyásol a párválasztásban a tisztaság? Fontos, hogy a párod is e szerint él, ill. próbál élni? Találtál ilyen társat, vagy látsz ilyet környezetedben?
4. Tudsz őszintén beszélni problémáidról legalább egy emberrel? (Lelkivezetés, gyónás stb.)
5. Szerinted fog változni a közfelfogás e témában pozitív, vagy negatív irányba?
6. Embertársaid előtt sikerül felvállalnod tisztaságra való törekvésed?
7. Szerinted mi segítene az Egyháznak, hogy jobban el tudja fogadtatni az emberekkel a tisztaság értelmeit?

Tisztaság megtartása a hétköznapokban:

- Párkapcsolatban helyes egyensúly, világos határok. Mindketten tudják, hogy mi az a pont a kapcsolatukban, ahol még meg tudnak állni, és ezt egymás előtt tisztázzák. „Észnél lenni csak a körülmények megválasztásában lehet.”
- Közös liturgia kialakítása, ami túlmutat a puszta életvitelen, bevett rutinon a spiritualitás, az Isten felé fordulás miatt (Nyújtózni kell fény felé…- Ákos). Ne csak száraz gyakorlat legyen a(z) (közös) élet.
- Közös lelkivezető-, gyónás fontossága. Legalább havonta egyszer (fürödni, sem évente egyszer fürdünk, ill. kétszer – húsvétkor, és karácsonykor).

Tisztasághoz kötődő egyéb erények:

- Lélek gyümölcsei Pál levele alapján. (Türelem, figyelmesség, előzékenység, állhatatosság, alázat stb.)

Kérdések:

1. Fontos, neked, hogy a párod járjon közösségbe?
2. Érezted már, hogy ösztönzi hitedet, a közösséged megtartó ereje?
3. Mennyire fontosak a témával kapcsolatos könyvek? Ha olvastál ilyeneket, tudtál valamit hasznosítani belőlük a hétköznapokban?
4. Hogy érzed, hol tart a hited fejlődése? Előre, vagy visszafelé esetleg?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...