2011. szeptember 4., vasárnap

Szexuális felvilágosítás (5)


Egy négy gyermekes házaspár tapasztalatát fogadjátok szeretettel:

"Nagyobb fiaink is kisebbek még, néhány éve még egész biztos nem lett volna ilyen sürgető, hogy 6-7 éves gyerekekkel a szexualitásról beszélgessünk őszintén. Hamar megéreztük a meghívást, hogy vagy most elkezdjük velük az intim kommunikációt, vagy néhány év múlva kínosan (ők meg röhögve) nézünk egymással szembe, és inkább rábízzuk másokra, hogy majd beszélgetnek velük ilyen dolgokról az iskolában, templomban stb.

De láttuk, hogy mennyire körülveszi őket ez a túlszexualizált világ, s mi vagyunk az utolsó esély az életükben, akiktől még hallhatnak a szexualitás szépségéről, eredeti értelméről, az adásról, s nem az élvezetről, a vágyak jogos kielégítéséről, ami elég hamar egyértelműen árad feléjük.

Minden kis lehetőséget kihasználtunk a beszélgetésre, kezdetben kistestvér születését, testvérek közti nemi különbségeket stb. Hol ők kérdeztek, s válaszoltunk, hol nem kérdeztek, s mi provokáltunk kérdésekkel. Állandóan játszottak pl. a nemi szerveikkel, minden poén forrása ez volt, majd elkezdtünk beszélgetni róla: azért nem játszunk vele, mert ez az élet forrása. Tényleg tudjátok, miért ez az élet forrása? Mély beszélgetés született belőle, a konkrétumokat is feltárva. Máskor elmeséltük nekik egy-egy viccre, szóra reagálva, hogy azért nem poénkodunk a nemi szerveinkkel, mert az egyszer még ajándék lesz a feleségüknek.

Miután beszélgettünk ezekről, egyik fiunk a kisállataival játszott: „anya, nézd, szeretkeznek!” Egy pillanatra megijedtem, mit is reagáljak, de aztán örültem, hogy de jó, hogy ez a szó rögződött belé, s ez lesz neki a természetes, és nem ezer másik szinonimája… A szókincset is tőlünk tanul(hat)ják…

Az elején vagyunk, a szexualitás lelki-biológia alapjait magként hintjük beléjük, de talán ami még fontosabb, nekünk is, nekik is természetessé vált, hogy ilyen dolgokról beszélgetünk. Ez az egyetlen esélyünk, hogy kamaszkorukra ebből valami megmaradjon…"



Első Biztos út találkozó: szept. 16. Jelentkezhetek itt: biztosutblog@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...