2011. szeptember 29., csütörtök

Közeledik Nagymaros - történelmi háttér


Találós kérdés a szombati nagymarosi találkozó előtt: mi a kapcsolat II. János Pál és a találkozó között? Kiderül egy Sillye Jenővel készített interjúból, amit II. János Pál pápáról való gondolatairól készült:


"Sokunk életében jelentett döntő fordulatot a Szentatyával való találkozás, kapcsolat. Sillye Jenő testvérünket kértük, meséljen személyes élményeiről.

- Milyen személyes emlékek fűznek a Szentatyá-hoz?
Az én generációmnak meghatározó élmény volt a Szentatya látogatása 1991-ben. Korábban soha nem volt lehetőségünk eljutni Rómába, és ezt úgy éltük meg, hogy ha mi nem mehetünk oda, ő jön el személyesen hozzánk. Óriási élmény volt, mikor megtudtuk, hogy meglátogat minket. Fél évvel hamarabb felkértek minket, hogy vegyünk részt a zenei szolgálatban az ifjúsági találkozón a Sportcsarnokban, és mi hatalmas örömmel vártuk ezt a találkozást.

- Az alapkőletétel idejében történt mindez…
Igen, s többek szervezésének köszönhetően, a leendő templomunk (Káposztásmegyeri Szentháromság Plébánia) makettjét megáldotta II. János Pál a találkozó folyamán. Ez nekünk egy pecsét volt, hogy a templomunk az Ő kezében van, s fel fog egyszer épülni.

- Mit jelentett Neked a Szentatya személye?
Ő nagyon erősen Jézust közvetítette számunkra, s egy hihetetlen reménység volt, hogy olyan ember gondoskodik az egyházunkról, aki ismeri a szocialista rendszerek minden fájdalmát, nehézségét. Rendkívüli finomsággal, szeretettel, határozottsággal irányította a folyamatokat, s ennek is köszönhetjük, hogy szép lassan átalakult Közép-Kelet Európa.
Egy konkrét élményem is volt ezzel kapcsolatban. Amikor a nagymarosi találkozókat szerveztük, nagy ellenállást váltott ki ez az egyházi vezetőinkben is. 1980-ban Major Sanyi bácsi felment Lékai bíboroshoz, hogy bemutassa a találkozó tervezetét, s megkérdezte, mikor jön el a találkozónkra. Erre ő, aki korábban mindig hárított, annyit mondott: megyek. Sanyi bácsi teljesen megdöbbent, hogy mi történhetett, s utólag derült ki, hogy a Szentatya Rómából írt egy levelet, melyben számon kérte, hogy Bíboros úr mit tesz az ifjúsági pasztorációért.
Erre lépnie kellett. Így a pápának köszönhetjük, hogy törvényesítette a lehetőségeinket, s vezetőink hivatkozhattak rá, hogy a Szentatya kötelezi őket az ifjúsággal való foglalkozásra.

- Hogyan hatott Ő a dalaidra?
Amikor pápává választották, akkor írtam a Föltámadt alleluja címő dalt, melyben megfogalmaztam a hitemet akkor a 70-es évek végén, hogy „itt más erő az úr”. A „virágos úton át, Jézus jön feléd” pedig teljesen a pápára vonatkozik, mert benne láttuk Jézus érkezését. A másik dal, amit az Ő üzenetéből írtam, a Világnak Krisztus kell. Ahogy ő fogalmazott, azért kellünk a világnak, mert Krisztushoz akarunk tartozni. Eufória volt, amikor ezt a két dalt személyesen elénekelhettük neki.

- Mit jelent neked, hogy már II. János Pált is a boldogok közt tiszteljük?
Nagyon nagy ajándék volt, hogy pont a látogatása után 20 évvel boldoggá avatták őt. A 40. házassági évfordulónkon pedig azt az ajándékot is megkaptuk, hogy életünkben először eljuthattunk Julcsival Rómába, és hosszan imádkozhattunk az ő sírja előtt. Előtte, aki annyi éven át a fő reményünk volt a sötétség éveiben és aki most is üzeni, hogy a világnak Krisztus kell, és a világnak kellesz Te is, mert Krisztushoz tartozol!"


Egy fontos kérés a végére: akinek lenne ideje elmenni szombaton meghallgatni a 10 órakor kezdődő előadást, aztán, kiscsoportos beszélgetést vezetni a fiataloknak ebédig, az írjon az oli@katolikus.hu e-mailcímre, ott kap pontos infókat. Mennél több vezető van, annál kisebbek a csoportok, és annál mélyebbek lehetnek a beszélgetések.

2 megjegyzés:

  1. http://szentkoronaradio.com/publicisztika/2011_04_29_siklosi-andras-ii-janos-pal-folmutatta-az-elo-istent

    Protestáns hazafiként ajánlom kiváló író-költő barátom írását minden hívőnek.

    VálaszTörlés
  2. Mottó:
    1. „Nem magunk mögött az Üdvözítő keresztjével, hanem az Üdvözítő mögött a saját keresztünkkel.” (Cyprian Norwid)
    2. „A hit s a haza szeretetét kell fölébresztenünk, e kettőben kell a boldogulás reményét keresnünk.” (Prohászka Ottokár)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...