2011. augusztus 11., csütörtök

A szerelem - Isten tervében

Hogyan lehet meghatározni a szerelmet?
A világ ma sokféle érzést, állapotot nevez szerelemnek. Vannak gyermeki, diák stb. szerelmek is. De az igazi szerelemben a szerelmesek egész életüket egymásnak ígérik; komolyan vágynak is erre, és hisznek abban, hogy ez sikerülni fog nekik.

Életre szóló ígéreteket csak akkor jogos kimondani, amikor a pár érett az életre szóló döntésre. Azaz megvan az érett életkoruk, az érett párkapcsolatuk, és kialakult közöttük az érett, személyes kommunikáció.

Az érett szerelem továbbá egy olyan új erőt, lendületet ad a szerelmeseknek, ha jól élnek a szerelemmel, amely megújíthatja egész életüket, kapcsolat-építő képességüket, s amely így egyedülálló módon lehetővé teszi, hogy lelkileg egymásra hangolódjanak, összekovácsolódjanak a szeretetben!

Hogyan tekint a kereszténység a szerelemre?
A keresztény ember tudja, hogy Isten ültette szívünkbe a Végtelen Szeretet utáni vágyat, ezért felfedezheti, hogy a szerelemben Isten végtelen szeretete, és a Szentháromságban élő önátadás „tükröződik”.

Az ember akkor találja meg magát, ha odaajándékozza magát. A szerelem, illetve a házasság az egyik sajátosan szent „tér”, ahol a szerelmesek ajándékul adhatják magukat, s ebben találhatják meg isteni, Szentháromság-titkú küldetésüket és beteljesülésüket.

A mélyen emberi és a keresztény magatartás célja nem az, hogy én a saját élvezetemet találjam benne, hanem az, hogy a másikat szeretném boldoggá tenni. Különös szent titok, hogy az ember éppen azáltal lesz boldog, ha ajándékul adja magát (és nem az önzés által, amelyre sokszor a mai világ és saját önzésünk hív)!

Van „éretlen szerelem”?
Az éretlen szerelem képes arra, hogy észrevétlenül is csak önmagát keresse. „Megkívántalak. Jó vagy nálam. Szeretnék veled egy lenni.” – Ezek mind csak az ÉN-ről szólnak: aki föl akarja használni a másikat, hogy az önmaga számára jó legyen. Ez még nem szeretet, csupán ösztönös vonzódás a másik nem felé, gyakran csak önzés.

Akkor is lehet ez önzés, ha mindkét fél ugyanezt érzi, azaz vágyik a kapcsolatra. A szerelmi hormonok adhatnak olyan feldobottságot, örömet, kielégülést, biztonságot stb., amely olyan jó érzéssel jár, hogy mindketten helyén érzik magukat. Mégsem szeretik igazán egymást, inkább magukat. Ilyenkor páros éretlenség, páros önzés állhat fenn.

Éretlen a szerelem, és minden olyan kapcsolat is, amelyben nincs meg az érett életkor, az érett kapcsolat, a lélek mélyét érintő kommunikáció. A sok válás igazolja, milyen fájóan sok az éretlen szerelemből született házasság: vagyis amelyek nem érettek be az önzetlen szeretetre, az életre szóló döntésre.

Mikor lesz éretté a szerelem?
Az érett, életre szóló szerelem lényege, hogy ne csupán az egymás felé vonzó ösztönök irányítsák, hanem a beérett, önzetlen szeretet.
Melyek azok a szerelmes szavak, amelyeket csak érett személyként és érett kapcsolat után mondhatna ki egy fiatal? „Mindig szeretni foglak. Érted szívesen lemondok mindenről. Veled akarok maradni egész életemben!” – E szavakat gyakran kimondják az éretlen szerelmesek is. De Igaz értelmében ezeket csak érett személy mondhatja ki becsülettel: olyan valaki,
  • aki képes saját bensőjébe nézni (és önkritikát gyakorolni önmaga felett);
  • aki képes arra, hogy a másik személyének mélyéig nyúló kapcsolatot építsen;
  • aki képes arra, hogy a másik iránti szeretetből lemondjon saját vágyairól;
  • aki megismerte társát, és gyakorolták már együtt a kölcsönös szeretetet;
  • aki képes és érett arra, hogy véglegesen döntsön életéről, és egy életre szóló kapcsolatról.
(Forrás: Tomka Ferenc: Biztos út)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...