2012. január 14., szombat

A szerelem agyi háttere (1)


Hormonok után agy? Hát, igen. Egy korábban (angolul tudóknak) már ajánlott videó (http://biztosut.blogspot.com/2011/03/szerelem-hormonalis-hattere-7.html) hívta fel a figyelmünket egy nemrég kiadott könyvre, ami a tudomány oldaláról, objektív kutatások eredményeit felsorakoztatva támasztja alá azt, amit a blogunk is próbál bemutatni: van értelme az önmegtartóztatásnak, míg meg nem találjuk a párunkat, és monogámiára vagyunk "programozva".

A könyv egy amerikai kutatóintézet kutatásainak eredményeit publikálja közérthető módon. A könyv írója Joe. S. McIlhaney and Freda McKissic Bush, címe pedig: Hooked, ami az amerikai angol szleng nyelvben egy alkalmi szexkalandot is jelent. Alcíme: Új tudományos felfedezések arról, hogy az alkalmi szex milyen hatással van a fiataljainkra.

A szerzők kutatóintézetet alapítottak 20 évvel ezelőtt (Medical Institute for Sexual Health), ahol kifejezetten az emberek szexuális magatartását és annak következményeit kutatták, kutatják. Az első időkben kifejezetten a szexualitás két negatív hozadékára koncentráltak: a szexuálisan terjedő betegségekre illetve a nem kívánt terhességre. Az idegtudomány fejlődésével és modern eszközökkel (MRI, funkcionális MRI, PET szkenner stb.) azonban rámutattak egy harmadik veszélyre is, ami nem védhető ki óvszerrel, tablettával, vagy egyszerű mázlival. Erről számolunk be szép fokozatosan.

Az eredmények egybevágnak mindazzal, amit a szerelem hormonális hátteréről már összefoglaltunk korábban. Az öt hormon, illetve hormonszerű anyag közül a dopaminnal és az oxitocinnal foglalkozik behatóbban a könyv. Nem is csoda, elvégre ezek az agyban fejtik ki a hatásukat. Együtt nézve a két megközelítést (agyi ill. hormonális háttér), sokkal teljesebb kép rajzolódhat ki a szerelem biológiai hátteréről. És mily nagy meglepetés, ez a könyv is arra a következtetésre jut az agykutatás eredményeit látva, hogy az ember nem arra van kódolva, hogy egyik szexuális kapcsolatból a másikba ugorjon, illetve kimutatja, hogy a túl korán, serdülőkorban elkezdett szexualitásnak hosszú távú, negatív következményei lehetnek. Még akkor is, ha hatalmas mázli eredményeképpen elkerüli a fiatal a szexuálisan terjedő betegségeket, vagy egy nem tervezett terhességet.

Folyt.köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...