2012. szeptember 11., kedd

Természetes családtervezésről (1)

Nem ismerve a dolog lelkét, könnyű ítéletet hozni. Ismerős mondatok lehetnek: az egyház tiltja a fogamzásgátlást, amely felfogás abszolút idejétmúlt, korlátozza az ember testi örömhöz való jogát, amit Isten alkotott. A fogamzásgátlás tiltásával olyan gyerekek is megszületnek, akiknek jobb lett volna, ha nem jönnek világra. A keresztény vallású embereknek nincs beleszólása, hogy mikor jöjjön a gyerek, és a kapcsolatukat teheti tönkre. Csak akkor szexelhetnek, ha gyereket akarnak, egyébként bűn. A papok elkárhozással fenyegetik, ha óvszert használ egy katolikus. Nem folytatom.

Szóval a téma megér egy posztot. Nemcsak egyet. De nem most. Most csak arra futja, hogy felhívjam a figyelmet most szombatra, egy nagyszerű alkalomra a téma mélyebb megismeréséhez. Hortobágyiné Dr. Nagy Ágnes fog tartani a témáról kettő, egymáshoz kapcsolódó előadást.
Időpont:
2012. szeptember 15 szombat, 16.30-.18.30 és
2012. október 13 szombat, 16.30-18.30
Helyszín:
Árpádházi Szent Erzsébet Plébánia közösségi háza, Budapest, XVII. kerület Szabadság sgt. 39.
Megközelíthető: 169E busszal az Örs vezér tértől (Rákoskeresztúr városközpont utáni második megálló).
Aki szeretne jönni, és biztosan eljön, kérik a szervezők, jelezzék a koru2006@gmail.com címen.
Kérte a plébánosuk, hogy tudják hány emberre lehet számítani.

A programajánló szövege:

MIÉRT JÓ MEGISMERNI KATOLIKUS EGYHÁZ ÁLTAL AJÁNLOTT

TÜNETI-HŐMÉRŐZÉSES (TH) TERMÉSZETES CSALÁDTERVEZÉSI (TCST) MÓDSZERT?

Előadók: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes orvos és férje, Hortobágyi Tibor

Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület

E családtervezési módszer segítségével a nők megfigyelhetik testüknek bizonyos jelzéseit, amelyek a ciklus során változnak. Ezek a jelzések lehetővé teszik annak megállapítását, hogy melyek a termékeny és terméketlen napok. Ezt a módszert olyan párok választják, akik erkölcsi, egészségügyi megfontolásból, vagy a természettel való összhang igénye miatt nem akarnak a mesterséges családtervezési formákkal élni.

A TH-módszer olyan jó hatásfokú, hogy fölveszi a versenyt a legnépszerűbb mesterséges módszerekkel is, mint például a tabletta vagy a spirál.

Ha a természetes módszer mellett következik be nem tervezett fogamzás, sokak számára lehet fontos szempont az is, hogy egészségügyi szempontból nincs ok aggodalomra, így könnyebb igent mondani a jelentkező kis Életre. Ezt azért is fontos mérlegelni, mert semelyik családtervezési módszer sem 100%-os biztonságú.

A termékenységi jelek felismerése segítséget nyújthat azoknak a pároknak, akik gyermeket szeretnének.

A fogamzás létrejöttét a házaspár korán megállapíthatja, ill. a fogamzás időpontjának ismeretében pontosan meghatározható a szülés várható ideje.

A ciklusban jelentkező problémák korai felfedezése és kezelése segíthet a meddőség bizonyos eseteiben.

Az önmegfigyelés elősegíti a nőgyógyászati és hormonális betegségek korai felismerését és kezelését.

A módszer megfigyeléseinek köszönhetően a nők jobban megismerik saját szervezetük működését, ezáltal egészségtudatuk és termékenységtudatuk erősödik.

Nem igényel orvosi beavatkozást, nincs mellékhatása.

Fontos előnye, hogy olcsó. Költsége egy hőmérő és egy munkafüzet; a tanácsadás pedig ingyenes. „Drága” benne csupán az idő és a türelem, amit a tanulásra kell fordítani.

Erkölcsileg és vallásilag elfogadható.

A módszer alkalmazása állandó együttműködést, közös döntés-hozatalt kíván meg a házaspárok részéről. Jobbá válhat a kommunikáció közöttük, és fejlődhet szexuális kultúrájuk is. Mindezáltal mélyítheti a párok egymáshoz fűződő kapcsolatát. A TCST jót tesz a szerelemnek, építően hat a házasságra.

A módszernek van nehézsége is. A termékeny időszak alatt, ha nem tervez gyermeket a házaspár, a szexuális kapcsolattól tartózkodniuk kell. Ezen idő alatt a kölcsönös szeretet és gyöngédség olyan jeleit kell megtalálni, amely hasonlít a klasszikus értelemben vett udvarláshoz. Így a lemondás, amit a pár közös döntéssel, egyetértéssel vállal föl, szebbé és gazdagabbá teheti a házastársi kapcsolatot.

4 megjegyzés:

  1. Várom, hogy végre erről is legyen valami az oldalon!

    Lehet, botrány, de én még a tcst-t is liberális dolognak tartom. :-) Úgy gondolom, nagyon ritkán szabad csak használni, csak ha tényleg komoly ok van rá. Mert bizony ezzel is vissza lehet élni, és úgy élni vele, mint egy fogamzásgátlóval, teljesen elfeledve, hogy a gyermek Isten ajándéka, nem pedig egy általunk programozott kis lény, aki akkor és annyi számban csöppen bele az életünkbe, amikor mi úgy akarjuk. Pl. mi a vőlegényemmel megbeszéltük, hogy nem fogunk tcst-zni csak azért, mert az esküvőnkkor én még nagyban egyetemista leszek, hiszen lehet passziváltatni a féléveket, és nem (csak) azért házasodunk össze, hogy végre -né lehessek vagy épp karikagyűrű lehessen az ujjunkon... Nem akarunk nemet mondani a gyermekekre, csak ha majd tényleg nagyon muszáj (pl. súlyos betegség esetén).

    Úgy gondolom, az Egyház még jön azzal a katolikus pároknak, hogy kicsit jobban meghatározza, mikor szabad használni a tcst-t és mikor nem indokolt, hogy ne legyen belőle "katolikus fogamzásgátló", egy kiskapu azok számára, akik nem értik, mi is az a gyermek és mi a házasság.

    VálaszTörlés
  2. Én úgy gondolom, hogy ez is egy olyan dolog, amibe nem szólhat bele az egyház. EZ mindenkinek a saját lelkiismerete és meggyőződése kell hogy legyen. Isten azért adott nekünk fejet és eszet, hogy gondolkodjunk.
    Isten ebben is, mint minden másban lehetőséget ad nekünk, hogy a saját lelkiismeretünk szerint dönthessünk. Mert ő ilyen Isten.

    VálaszTörlés
  3. Abban egyetértek Veled, hogy bizonyára sok hívő embernek van elég esze és olyan mély kapcsolata Jézussal, valamint teológiai ismerete, hogy lássa, mikor lehet tcst-znie és mikor nem indokolt, mikor visszaélés. És hogy használni kell a fejünket, ha már van.

    De az Egyháznak mint jó pedagógusnak a többségből kell kiindulnia, ahogy Aquinoi Szt. Tamás is mondta ("ut in pluribus"). Az okos tanár sem abból indul ki, hogy akad évfolyamonként, osztályonként egy-egy zseni vagy nagyon szorgalmas gyerek, hanem az átlagból. Sajnos ma olyan a világ és olyan sok keresztény is, hogy nem érti, mi szükség a tisztaságra, mit is jelent, ahogy nem fogják fel a gyermek értelmét és jelentőségét, annyira belénk ivódott generációkon át ez a fogamzásgátlós családtervezés (mintha a szülők kis istenek lennének) meg a fogyasztói szemlélet. Ilyen időkben az Egyház pontos és erőteljes vonalakkal megrajzolt útmutatásra hatalmas szükség van.

    Igen, a szabad akarat csodálatos dolog, de azt azért kaptuk, hogy szabadon döntsünk amellett, hogy Jézus akarata szerint élünk. A szabadság igazi értelme és értéke nem az, hogy választhatom a rosszat is, hanem hogy szabad akaratomból választhatom a jót.

    Engem sosem bántott, ha az Egyház és általa Jézus szabályozni akarta az életem bizonyos területeit, sőt, örülök neki, mert tudom, hogy mennyire rövidlátó az ember és Jézus, az Egyház mennyivel okosabb. Ettől nem érzem magam hülyének, egyszerűen belátom, hogy én egy természetemben sérült teremtmény vagyok, aki sok tekintetben irányításra szorul.

    VálaszTörlés
  4. A TCST mint túl liberális dolog??? Ha az Úr ad báránykákat, majd ad hozzá legelőt is??? Mindenfajta "védekezés" (utálom ezt a szót), "katolikus fogamzásgátlás" (:D) nélkül élni nemi életet, oszt' vagy lesz belőle gyerek, vagy nem??? Hát... Úristen, mekkora felelőtlenség...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...