2012. április 4., szerda

Botrányok botránya, avagy a Magyar Családtudományi Társaság megalakulása


2012. febr. 24-én megalakult a Magyar Családtudomány Társaság, melynek célja - brutálisan leegyszerűsítve a dolgot - a család értékeinek tudományos kutatása, a már közhelynek is számító családválság okainak kutatása, megoldás keresése, hogy a jövő családjai stabilabbak, boldogabbak legyenek. Van ennek hírértéke? Nem igazán. Sokkal fontosabb dolgokról kell szólniuk a lapoknak, híreknek. (Ki, kivel, mit, hányszor, hogyan...?) Talán lábjegyzetben megjelent volna pár sor itt-ott róla, de nem kapott volna ekkora publicitást, mint amekkora "botránnyá" dagadt azóta. Szóval hírértéke nincs annak, hogy egy csapat ember a házasság értékeit kutatja, de annál inkább, ha ki lehet ragadni egy mondatot az épp megalakuló társaság dokumentumtervezetének piszkozatából, ami mindig is hálás, vitát kavaró téma volt, és lesz is a jövőben: ez a csapat fanatikus a házasság előtti szüzesség eszméjét tűzték zászlajukra!!! Vissza a középkorba, emberek! Az nem baj, hogy nem ennek propagálására jött elsősorban létre a társaság. Ez le lett írva valahol, ergó innentől kezdve van miről írni, újra lehetőség van az ókonzervatív egyház maradi felfogását kritizálni, nevetségessé tenni, van lehetőség politikusok orra alá nyomni a mikrofont, és a szexualitásról, hálószobatitkokról kérdezni őket. Hír lett belőle, emberek. Nem a másik oldal felé nyitottsággal forduló párbeszéd, hanem Hír, Botrány.

Akik nem ismerik a hátteret, ez a cikk a megalakulást követő napon íródott, illetve itt lehet olvasni az elnökkel készített interjút, amiből körvonalazódik az egész médiafelhajtás háttere: ide
A "botrány" hátteréről még itt lehet olvasni, illetve a teljesség kedvéért, akit érdekel, Tóta W. Árpád cikke, és a Talita oldal főszerkesztőjének válasza olvasható még.

S hogy miért született meg ez a bejegyzés? A blog nem botránykrónika, kb. olyan mennyiségben fogunk hírt adni botrányokról, mint eddig, de ez valahol minket is érint. Blogunk célja, hogy a házasság előtti tisztaság értékeinek, értelmének, gyümölcseinek bemutatásával hosszú távon valahol (elsősorban, de nem kizárólagosan a keresztény) családok egységét, tartósságát, boldogságát segítsük. Innen nézve egyek a céljaink a MCST terveivel, csak nem jogászokból, pszichológusokból, szociológusokból stb. álló tudományos gárda vagyunk, hanem többgyermekes fiatal házasok, egyedülálló fiatalok : ) Ja, és nem olyan nagy léptékű ez a keresztény rétegblog, nem állunk ki a nyilvánosság elé. De akinek ránk kell találnia, azt úgyis idevezeti a Szentlélek : )

Végül minden botrány lecseng egyszer, vagy átveszi a helyét egy másik szaftos botrány. Akkor talán a viharos indulás után, feldolgozva és továbblépve a történteken, a Társaság hozzáláthat a hatalmas munkának, amire vállalkozott. Sok erőt nekik, és kíváncsian várjuk a kutatások eredményeit.

Ahogy így írom a sorokat, bevillant egy kép magamról, mint egy karosszékben ülő nagymama, unokám mellettem, és mesélek arról, hogy az én nagymamám idejében milyen volt a világ, milyenné vált az én fiatal koromban (házasság-, család válság, szexuális szabadosság, abortuszok számának növekedése, szexuálisan terjedő betegségekkel megfertőzött fiatal generáció stb.) Unokám tágra nyílt szemmel hallgatja, és hálát ad magában, hogy ezt sikerült visszafordítani, és az ő kortársait már nem terheli ez. (Van más probléma :)
-És mikor indult a változás, nagyi? - kérdezi.
-Hű, nehezet kérdeztél. Annak idején én is benne voltam a Biztos Út blog szerkesztésében, ami tudod, mivé nőtte ki magát. De ha a változás csírájának megszületésére kérdezel, hát 2012 körül alakult meg egy társaság, botrányos, viharos elindulással...

1 megjegyzés:

  1. Hát, legyen igazad ezzel az utolsó képpel! :)
    Sokszor gondolom azt, hogy ha az emberiség történelmét összevetem egy ember életével - sok a hasonlóság, nekem elég könnyű a párhuzamot meghúzni - most az 50-es évei környékén járhat. Most vagy kapunk egy infarktust és vége, vagy leállunk az önpusztító élettel, és megéljük a bölcs öregséget. Előbb-utóbb eldől...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...