2010. október 26., kedd

Égető kérdések 1


Szeretnék idézni egy hozzánk érkezett levélből:

"Párommal majdnem egy éve vagyunk együtt. Én tisztán szeretnék férjhez menni, neki már volt ilyen téren tapasztalata. Megismerkedésünkkor is előre jelezte,hogy azért reméli,meggondolom magam ilyen téren, de én hajthatatlan vagyok. Nem tudom, mit tegyek...Szeretem, úgy érzem,hogy egymásnak teremtett minket Isten, de most elbizonytalanodtam...Akinek van jó tippje, hogyan lehetne meggyőzni,v volt-e már hasonló helyzetben(gondolom,sokan voltunk) írjon. Talán megoszthatnánk gondolatainkat..."  

Először is, szívből örülünk, hogy úgy érzed, megtaláltad másik feledet. Ha úgy látod, hogy kapcsolatotok a házasság felé tart, az nagyon nagy érték. 
Egy-két dolog tisztázása segíthet: 

Párod hívő, vagy nem? 
Egész más érvek hathatnak egy hívőre, mint nem hívőre. Ha nem hívő, talán pont a te állhatatosságod vezetheti a hit felé, mikor megpróbálja megérteni, miért ilyen fontos neked. 

Ő is úgy látja, hogy kapcsolatotok a házasság felé tart? Megvan az érett kora, személyisége, gondolkodásmódja a házassághoz? Képes saját vágyairól lemondani, hogy a te boldogságodat tegye a magáé elé? Akkor igen.

Hogy látja az előző kapcsolatát? Amikor együtt volt a másik lánnyal, biztos akkor is szerelmes volt, és ezért egyesültek. Segítette a szex a kapcsolatuk elmélyítését? Összetartotta őket? Megoldotta a köztük levő problémákat? Megérte? Erről mit gondol? 

Az, hogy hajthatatlan vagy, nagyon jó. Feltételezem, hívő vagy, és arra neveltek, azt tapasztaltad templomi közösségedben, hogy a tisztaság érték. (Ha nem vagy az, akkor igazán érdekel, milyen miatt tetted le a voksodat a tisztaság mellett. Te lennél a férjem mellett a második, aki keresztény hiten kívül jutott erre a gondolatra : ) 
Próbáld megfogalmazni magadnak konkrétan, miért gondolod, hogy a szex helye a házasságban van. 
Mert erre neveltek?
Mert meg akarsz felelni ennek az elvárásnak?
Te személy szerint mit gondolsz erről?
Miért érzed fontosnak, hogy kitarts a tisztaságban?
Fontosnak tartod a tisztaságot annyira, hogy képes legyél kilépni a kapcsolatból, ha válaszút elé állít? 

Ha ezt le tudod tisztázni magad számára, ha érthetően meg tudod fogalmazni hangosan, akkor nagy lépést tettél afelé, hogy a párodnak is kikommunikáld. 

Akár hívő az ember, akár nem, a következő paradoxon érvényes mindenkire:  Bármilyen furcsán hangzik, a házasság előtti szexuális kapcsolat hosszú távon gyengíti a kapcsolatot (hiányzik belőle az elköteleződés), megakadályozza egymás igazi megismerését, a kommunikáció kialakulását (mert minden megreked a test szintjén), a házasságban viszont hihetetlenül mély szinten köt össze. Ez tapasztalaton alapuló tény. Így vagyunk teremtve.

Saját tapasztalattal nem tudok segíteni. "Belenőttem a tisztaságba", párom pedig -ahogy említettem, maga jutott el a gondolatig, hogy a szex helye a házasságban van. Nekünk a test erős vonzásával kellett megküzdenünk... Kemény volt, de a gyümölcseit még mindig élvezzük : )

Bátorítunk mindenkit, hogy írja meg véleményét, esetleg tapasztalatát.

Bármi kérdésetek van, küldjetek e-mailt a biztosutblog@gmail.com-ra
Ha nem zavar, név nélkül természetesen, feltesszük a blogra a kérdést, megosztjuk a gondolatainkat ezzel kapcsolatban, és bizalommal várjuk a hozzászólásokat.

1 megjegyzés:

  1. Szia! Egy-két ötlet, személyes élmény... Annak idején a párom (8 éve már a férjem) annyit mondott az én tisztasági vágyamra, hogy "majd meglátjuk." És közben azt gondolta, hogy majd úgyis beadom a derekam. Volt egy pont, amikor szakítanunk is kellett, részben emiatt. Sok beszélgetés kellett ahhoz, hogy ő is megértse, és ha már megértette, ki is tartson mellette, hogy az életre szóló döntést csak megnehezíti a testi egymáshoz kötöttség. És a szabad döntés szinte lehetetlen, ha már elővételezve egymásnak adjuk magunkat. Én a helyedben végigbeszélgetném Tomka Ferenc atya könyvét, és vele fogalmaztatnám meg, hogy melyik ponttal nem ért egyet... Sok sikert és elszántságot!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...