2012. december 10., hétfő

A lemondás értéke

Tegnap már a második gyertyát gyújtottuk meg az adventi koszorún. Nem rohan az idő, egyenesen vágtat! Két hét, és itt a karácsony. Mi, keresztény körben (és reméljük, nem csak mi) két síkon készülünk. Van egy látható. Ajándékbeszerzés/készítés, sütisütés, karácsonyi dekor, szeretet-üzenetek messzi rokonoknak... Ez lehet idegtépő rohanás, pénzszámolgatás, az év legstresszesebb időszaka, versenyfutás a fogyasztás bálványa előtt. Lehet a gyerekekkel való, örömteli együtt-készülődés is. Ki hogy éli meg. 

A titkos készülődés a lelki. Amikor minden napra választunk valami élvezetes dolgot, amiről szeretetből lemondunk (édesség, TV/internet, kinek mi), illetve más felé egy konkrét szeretet-lépést teszünk. Reggeli elhatározás, esti közösbe-tevés. Hogy nyitottá, befogadóvá válhassunk a karácsony igazi üzenetére - Isten szeretetből eggyé lett velünk, közénk született a Szeretet. 

Ez a lemondás dolog nem egyszerű. A férjem egyszer megemlítette a kollegáinak ebédszünetben, hogy az eljegyzésünkkor (tavasz) elhatároztuk, hogy az esküvőig (ősz) lemondunk a fagyiról a házasságunk erősségéért. Közülük többen képtelenek voltak felfogni, mi értelme van önként megvonni magunktól  valami kellemeset, jót. Az önszívatásnak nincs értelme. Valahol igazuk van. Az öncélú önszívatásnak tényleg nincs értelme. Aki nem éli át, annak nehéz racionálisan megmagyarázni az önként vállalt lemondás értékét. Igazából nem is nagyon lehet. Túlmutat a logikán és ráción.

Ugyanaz két oldalról: 
(1) Vajon megoldódik az éhező magyar gyermekek problémája, ha zsarnoki módon megtiltom a csokifogyasztást a nevelésem alatt senyvedő gyermekemnek? Megérzi a világ, ha ma nem veszem meg a Túró Rudit nekik? A föld forog tovább. 

(2) Vajon hosszú távon mi születik meg a gyermekemben, ha azt látja, hogy anya és apa nem veszik meg a lidlis fagyit, hanem az árát a szegények perselyébe dobják? Milyen felnőtt válik belőle, ha megéli, hogy egy kis szeretet-lépéséből, csoki-lemondásból élet születhet? Hogy mások segítése érték. 

Ugyanazon gondolatot követve, vajon érzékeli-e a világ, hogy xy pár tisztán készül, vagy nem?   Befolyásolja a világ menetét? Közvetlenül nem. De ha egy olyan házaspár válik belőlük, akik képesek lemondani a saját akaratukról a másik öröméért, akik nyitottabbá válnak emiatt az emberi-isteni értékekre, akik képesek átadni ezt a gyermekeiknek, akik vonzó példa tudnak lenni más pároknak, akik emiatt erre az útra lépnek, akkor elindulhat titokban a világ megváltoztatása. Aminek a végén karácsonykor az emberek nem pénzben mérik a szeretetet.

Mindenkinek kívánunk kegyelmekben gazdag adventi készületet. 
kép forrása: http://lanykor.blogspot.hu/2011/06/lemondas-az-onmegtagadas-muveszete.htmlNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...