2012. március 5., hétfő

A szerelem agyi háttere (6) dopamin (2)


Az előző bejegyzésben általánosságban írtam a dopaminról, igyekeztem kerülni a szerelem, szex témáját, hogy megértsük a dopamin átlagos hatásmechanizmusát mint jutalmazási hormon. Na, most nem fogom : )

2 fontos tulajdonságát emeltem ki a dopaminnak az előző cikkben:

1. A dopamin akkor termelődik, amikor valami fontosat, ösztönzőt, izgalmasat, vagy jutalmazni valót csinálunk. Az agyunk úgynevezett jutalmazási központjában hat - elárasztja az agyat, nagyon jó érzés fog el (abszolút laikusan megfogalmazva), intenzív energiát, kicsattanó örömet érzünk. Melléktermékként pedig arra ösztönöz, abszolút logikusan, hogy újra megtegyük azt, ami kiváltotta.

Nem okoz meglepetést a tény, hogy a szexualitás a egyik legnagyobb dopamin-reakciót kiválasztó tevékenység. Benne van az ember teste, szelleme, lelke, egész embersége. Ha egy lányt megcsókolnak életében először (lehetőleg nem fogadásból, vagy valami idétlen játék keretén belül), akkor nem mondja utána, hogy "Egész életemben erre vágytam, csodálatos volt, de többet nem kérek, csók nélkül is elég vagy nekem." A dopamin arra ösztönzi tudat alatt, hogy újra megteremtse azt a szitut, amiben megint elcsattanhat az a bizonyos csók. Aztán azt a szitut, amiben a kezek is elindulnak felfedezőútra. Aztán azt a szitut, amiben...


Sok keresztény vagy a tisztaságra nyitott fiatal teszi fel a kérdést, hogy abszolút feketén-fehéren beszélve meddig mehetünk el a házasság előtt. Mi OK, mi nem. Erre már kerestük a választ, most csak hozzátennék egy szempontot a dopamin felé nézve. Minden párnak megadatik az a szabadság, hogy ők maguk "lőjék be", hogy mi az a határ, ami őket segíti a tisztaság útján, hogy nekik személyesen mi segít, és mi ássa alá az igyekezetüket. Na, a dopamin nem segít : ) Vannak párok, akik abszolút korán befékeznek, és a jegyesség alatt fogják meg csak egymás kezét, akkor csattan el az első csók, ismerek egy párt, akik első csókjának kb. 400 tanúja volt - az esküvőjükön. Vannak, akiknek sok minden belefér azzal a kikötéssel, hogy a teljes testi egyesülés ideje és tere a házasságban jön el. A skála széles. Nem mondhatjuk, hogy a nagyobb önmegtartóztatásban elő párok együtt járása értékesebb, mint a többi, ez nem erről szól. Különböző utakon mindenki ugyanoda igyekszik.

A dopaminnal kapcsolatban annyit mondhatok, hogy mi a párommal a skála közepén helyezkedtünk el, kisebb-nagyobb kilengésekkel a skála két széle felé. Utólag visszanézve 10 év távlatából azt merem kimondani - természetesen csak a saját kapcsolatunkról beszélve -, hogy sokkal nehezebbé tettük magunknak a várakozást azzal, hogy bele-bele kóstoltunk egy-egy feljebb levő lépcsőfokba, ami olyan erőteljes dopaminválaszt provokált, hogy újra és újra vágytunk megtenni. Annyit mondhatok, hogy saját dolgunkat könnyíthettük volna meg, ha nem kalandozunk. A határt korábban meghúzó együtt járó párokkal beszélgetve egyértelmű, hogy feleannyit se küzdöttek felesleges dolgok miatt - nem vettek titkos dopaminfürdőket : )


2. Azonos kiváltó ok mindig hangyafülnyivel kevesebb dopaminválaszt vált ki.

Most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy erről már írtam egy korábbi bejegyzésben, úgyhogy idemásolom:

"3. A testi kapcsolat egyes lépcsőfokai mindig felkeltik a vágyat a következőre.
A szerelem hormonális háttere kapcsán már ejtettünk szót a szerelem "kábítószer" élményéről. A megemelkedett dopaminszint egy olyan állapot, amibe az agyunk újra és újra vágyik eljutni. De úgy is mint az alkohol vagy épp a drogok esetében, egy idő után hozzászokik a szervezet az "adaghoz", és mindig egy kis plusz kell, hogy ugyanazt a kábult-boldog állapotot elérje. (Ez a biológiai oka a függőség kialakulásának.)
Amikor először keresi tétován két szerelmes egymás kezét, és összekulcsolva kezdenek sétálni, az nagyon intenzív fizikai (és lelki ) élmény. Még a második alkalommal is. De egy idő után már vágyik a pár, hogy közelebb bújjanak. Majd amikor az újdonság varázsa (=dopaminzuhany) elmúlik, már csak a következő lépcsőfok adhatja meg azt a bizsergető, testi élményt, amire a szerelmesek várnak. Így, szép lassan eljuthat a pár addig, amíg már csak a testi egyesülés van hátra, mert "végigjártak már minden lépcsőfokot." A pár által közösen meghatározott, szilárd határok nélkül hihetetlenül gyorsan előrehalad a testi kapcsolat."


Van nektek is tapasztalatotok erről?

1 megjegyzés:

  1. Hihetetlenül izgalmas ez az új sorozat a szerelem agyi hátteréről. Végre nem csak a hormonhatásokat, hanem az agyban lezajló eseményeket is lehet mérlegelni.
    Tetszik, ahogyan "laikusan" fogalmazol. :D
    Minden egyes részből valami újat éetek meg... Várom a következőt, mert úgy látszik, ez is függővé tehet... Vagy csak kevesebb a dopamin? :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...